68 проекта от 20 града от цялата страна ще бъдат представени онлайн на Седмата научна сесия на Ученическия институт на БАН на 10, 11 и 12 ноември. За първи път тази година в ученическата сесия ще участват ученици с толкова разнообразни по тематика научни проекти, част от които и с интердисциплинарна насоченост.

26 от тях са подготвени от 22-те малки учебно-изследователски общности, с които УчИ – БАН работи през 2019 и 2020 г. по едноименния проект на програма „Образование с наука“, финансирана от Министерство на образованието и науката. Проектът приключи успешно, въпреки сложната обстановка в страната и ограниченията заради епидемията от Covid-19. За екипа на Ученическият институт на БАН това е още едно доказателство, че мисията му да допринася за въвeждането на изследователския подход в училищното образование има бъдеще.

В рамките на проекта, през месец септември, за по-широко популяризиране на възможностите, които предлага Ученическия институт на Академията, беше заснето и кратко видео.

Неговата поява стана реалност, благодарение на уменията на талантливия млад режисьор Никола Гюлмезов и с подкрепата на Министерство на образованието и науката.

Благодарим на всички ученици и техните научни ръководители и консултанти, че в една безпрецедентна за по-новата ни история обстановка, с много ограничения откъм достъп до ресурси и комуникация на живо, запазиха мотивация да взаимодействат и взаимно да се развиват в професионален и личен план. Дигиталните технологии позволиха на учениците да търсят професионални консултации, да общуват в академична среда и да не сe отказват да следват мечтите си, въпреки трудностите, които срещат.

За повече информация относно Седмата ученическа сесия на УчИ – БАН и програмата следете сайта: https://uchiban.eu/.

Галерия със снимки от заснемането на видеото: