Двама възпитаници на Софийската математическа гимназия и Ученическият институт на Българската академия на науките получиха заслужени отличия от кампанията „Чудесата на България“, която вестник Стандарт организира вече девет години. Това стана по време на откриването на международен форум под наслов “Културата и бизнесът – заедно в дигиталния свят”, който се проведе на 30 август в хотел Маринела, София. Организатори на престижното събитие са медия Стандарт и фондация „Чудесата на България“, съвместно с M3 Communications Group.

Г-жа Славка Бозукова откри церемонията по награждаване на младите таланти. Академик Юлиан Ревалски връчи наградата в категория „Млад талант“ на Стефан Хаджистойков от Софийската математическа гимназия. Той вече е сребърен медалист от Международната олимпиада по математика, бронзов от Балканската олимпиада и има злато от Жаутиковската олимпиада.

Стефан участваше в сесията на УчИ-БАН, посветена на 150- годишнината на Академията през 2019 г. Заедно със своя съученик от СМГ Виктор Колев впечатлиха журито и бяха високо отличени (второ място) в област „Информатика и информационни технологии“. Двамата ученици, тогава 11 клас в СМГ „Паисий Хилендарски“, София, заедно с научния им ръководител Рафаел Рафаилов от „Голдман-Сакс“ – САЩ, представиха проекта „Модел за оценка на капиталови активи с разширение до екзогенно финансиране“.

Виктор Колев е вторият награден млад талант в кампанията „Чудесата на България“ за постиженията му в областта на изкуствения интелект. В престижния летен изследователски институт за млади учени RSI на Масачузетския технологичен университет той влиза в Топ 5 за писмена разработка и в Топ 10 за устна. Има три награди от Международния панаир на иновациите и науката и е приет да следва в Станфорд. Наградата връчи еврокомисар Мария Габриел.

„Благодаря на Стандарт, за мен е изключителна чест да получа това признание. Радвам се, че има подобни международни форуми, които подкрепят не само технологиите, но и културата“, каза Виктор Колев.

На Ученическата сесия на УчИ-БАН за 2020 г. Виктор, тогава ученик в 12 клас на СМГ „Паисий Хилендарски“, вече е научен ръководител на ученичка от Националната природоматематическа гимназия и заедно работят по тема „Преспециализация на математически функции“. Проектът им получава награда от журито в научна област „Машинно обучение”. Той участва в ученическата сесия и със свой проект на тема „Към абстрактно логическо мислене в невронни мрежи“, за чието рарзаботване тогава му помагат научните ръководители д-р Светлин Пенков и Димитър Василев. За своето представяне е отличен от журито с най-високото признание – грамота за отлично представяне.