Деветата научна сесия на Ученическия институт на БАН ще бъде открита на 2 декември от 10:00 ч. в зала „Проф. Марин Дринов“. За участие в националния научен форум са постъпили над 50 проекти на ученици от 15 града в страната.

Сред темите, които ще бъдат представени по време на двудневната сесия, са видовете биоматериали и тяхната употреба за подобряване на здравето, предимствата на пасивната къща, опасностите от употреба на райски газ, мястото и ролята на жените в политическото управление на България. Ученици с интерес към информационните технологии и тяхното приложение участват във форума с интересни уеб разработки като софтуер за подпомагане на работата на екипа на РУО София-град; уеб игра, създадена в помощ на малките ученици при срещата им с таблицата за умножение, сайт, който предоставя решения за избягване на инцидентите на пътя, регулира трафика, намалява пътнотранспортните произшествия и свързва този механизъм със спешната помощ.

Ученици от град Добрич в 9 клас участват в ученическата сесия с разработка на електронен каталог на билките в България, които се използват за лечение или допълнителна терапия при различни заболявания. Друг ученически проект изучава степента на промени в молекулата на ДНК на подбрани растителни и животински видове с цел изследване на нарушенията в равновесието в екосистемите и предлагане на мерки за намаляване на вредата.

В областта на изобразителното изкуство ученици от страната участват в сесията  с рисунки, представена е и икона, изработена в уникалната живописна техника енкаустика върху каменна основа.

Над 30 учени и изследователи от институтите на БАН оцениха и подготвиха рецензии на проектите. Сред консултантите и научните ръководители на ученическите разработки са и български студенти, изследователи и предприемачи, които живеят в чужбина.

Тази година научната сесия, организирана от Ученическия институт на БАН ще се проведе в двата дните 2 и 3 декември зала „Проф. Марин Дринов“, ул. „15 ноември, № 1.