Повече от 50 проекта представиха ученици от 6-ти до 12-ти клас по време на  Деветата научна сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките (УчИ- БАН). Тя се проведе на 2 и 3 декември в зала „Проф. Марин Дринов“ на Академията.  

Акад. Петър Кендеров, който е научен ръководител на УчИ откри двудневния форум. В БАН имаме желание да помагаме на младите хора да се развиват и да се запознаят с това, което предлага науката – добра среда за развитие и чувство, че си гражданин на света, защото в науката, когато се направи нещо ново, то е ново за целия свят, каза акад. Кендеров.

Бяха представени проекти от различни научни области, като: математика; информатика, информационни технологии и технически науки; биология, биомедицина, биоразнообразие и химия; хуманитарни и социални науки и изобразително изкуство и изкуствознание. Интересът в тези области е постоянен, а младите учени впечатлиха журитата в различните тематични области със задълбочени познания и високо ниво на аналитичните и презентационни умения.

Гости на откриването бяха Елена Търничкова от Министерство на образованието и науката, д-р Карина Ангелиева, Гергана Паси, президент на Дигитална национална коалиция и представители на фондация „Св. Св. Кирил и Методий“, която заедно с фондация „Еврика“, подкрепя младите хора.

Деветата ученическа научна сесия се посвещава на фундаменталните науки за устойчиво развитие. Настоящата година бе обявена от ЮНЕСКО и ООН за „Международна година на фундаменталните науки за устойчиво развитие“.  Мисията на Ученическия институт на БАН е да развива и надгражда проектното образование, основано на креативност, изследователски подход и въвеждане на иновации. 

Списък на наградените може да видите тук.